top of page

Carpaal Tunnel Syndroom

Beknelling zenuw in de pols

Het carpaal tunnelsyndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de middelste armzenuw (nervus medianus) in het verloop van de carpale tunnel. De carpale tunnel ligt aan de handpalmzijde van de pols. Bij een carpaal tunnel syndroom kunnen klachten wisselend of verschillend worden ervaren.


De meest gehoorde klachten zijn:

  • Tintelingen in vooral de duim, wijsvinger en middelvinger.

  • Pijnlijk en prikkend gevoel in handpalm en vingers.

  • Een gezwollen en dof gevoel in de hand, vaak ’s nachts pijn.  

  • Uitstralende pijn naar de onderarm, elleboog en schouders.

  • Verminderde kracht in de hand.

De diagnose van een carpaal tunnel syndroom gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de lichamelijke onderzoeken die we tijdens het consult doen. Bij SK-plastische chirurgie zijn wij gespecialiseerd in hand- en polschirurgie. In sommige gevallen wordt er ter bevestiging van de diagnose een echo of EMG-onderzoek uitgevoerd (elektrisch spieronderzoek). Als de diagnose is vastgesteld zal de plastisch chirurg met u de behandelingsmogelijkheden bespreken. 

Behandeling & Herstel 

Als de symptomen ernstig zijn is een operatie noodzakelijk om de ruimte binnen de carpale tunnel te vergroten. Deze operatie wordt in onze kliniek in Mill uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door onze gespecialiseerde plastisch chirurgen. 

De verdoving werkt vrijwel meteen dus daarna voelt u de pijn niet meer. De verbinding tussen de pink en duimmuis, het dak van de carpale tunnel wordt doorgesneden waardoor de tunnel ruimer wordt gemaakt. De operatie duurt ongeveer 30 minuten. De tintelingen in de vingers zijn vaak snel over, wel kan het litteken in de handpalm enkele maanden gevoelig blijven. Meestal kunt u na enkele dagen weer beginnen met licht en aangepast werkt.  

Vergoeding 

Een carpaal tunnel syndroom behandeling bij SK-plastische chirurgie wordt door alle zorgverzekeraars vergoed. Er is geen aparte toestemming van de zorgverzekeraar nodig. U heeft echter wel een verwijzing nodig van uw huisarts. Uw huisarts kan u via Zorgdomein naar onze kliniek verwijzen of gebruik onze standaard verwijsbrief. Het is van belang rekening te houden met uw eigen risico, mocht u hier vragen over hebben dan kunt u contact opnemen met onze kliniek via 085- 020 31 71. 

Contact 

Bij SK-plastische chirurgie helpen wij u graag bij de behandeling van een carpaal tunnel syndroom. Wilt u nog meer informatie over de behandeling of heeft u verder nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Onze wachttijden zijn kort. De behandeling kan in de meeste gevallen al op zeer korte termijn plaatsvinden. U kunt met ons contact opnemen via 085 - 020 31 71.

Uw voordelen

Ook donderdagavond consulten

Snel geholpen

Persoonlijk en gespecialiseerd

085 - 020 31 71

Stuur een mail

Spoed

bottom of page