top of page

De Quervain

 

Peesontsteking van de duimpees

 

Het syndroom van De Quervain (stenoserende tenosynovitis) is een aandoening die het gevolg is van irritatie en zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols. Door irritatie zwelt het omhulsel van de pezen en kunnen de pezen niet meer zo makkelijk bewegen. De zwelling is aan de duimzijde van de pols en zorgt voor irritatie en een pijnlijk gevoel aan de zijkant van uw pols, richting uw duim. Het is niet precies bekend hoe het syndroom van De Quervain ontstaat, wel is bekend dat de aandoening vaker voorkomt bij vrouwen tussen 35 en 55 jaar en vrouwen die zwanger zijn en/of borstvoeding geven. Bij het syndroom van De Quervain kunt u last hebben van onderstaande klachten:

 

  • U heeft pijn aan de zijkant van uw pols, aan de kant van uw duim.

  • Soms voelt u de pijn tot in uw duim of onderarm.

  • Uw pols kan dik worden aan de kant van de duim.

  • U kunt moeilijker iets vastpakken, dit kan ook pijn doen.

  • U voelt de pijn vooral als u bij bewegen van uw pols kracht gebruikt.

 

De diagnose van het syndroom van De Quervain gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de lichamelijke onderzoeken die we tijdens het consult doen. Vaak gebeurt dit met de proef van Finkelstein. Bij deze proef maakt de patiënt een vuist door de vingers over de duim te sluiten. Vervolgens wordt de pols gebogen naar de pinkzijde toe. Bij patiënten met het syndroom van De Quervain is deze beweging zeer pijnlijk. Bij SK-plastische chirurgie zijn wij gespecialiseerd in hand- en polschirurgie. Als de diagnose is vastgesteld zal de plastisch chirurg met u de behandelingsmogelijkheden bespreken. Dit kan met een operatie (vrijmaken van de pees) of zonder een operatie (rust d.m.v. een Brace).

 

Behandeling & Herstel

In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk om het syndroom van De Quervain verhelpen. Deze operatie wordt in onze kliniek in Mill uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door onze gespecialiseerde plastisch chirurgen. De verdoving werkt vrijwel meteen dus daarna voelt u de pijn niet meer. Tijdens de operatie maakt de chirurg de peesschede open, zodat de pezen van de duim meer ruimte krijgen. Op deze manier kunnen de geïrriteerde pezen goed genezen. Na de operatie moet u de pols thuis enkele dagen rust geven, daarna kan er worden gestart met gerichte oefeningen om de duim en pols te herstellen. De klachten kunnen nog enige weken aanhouden omdat het weefsel rondom en de pezen moeten herstellen. 

 

Vergoeding 

De behandeling van het syndroom van De Quervain bij SK-plastische chirurgie wordt meestal door uw zorgverzekeraar vergoed, op de pagina (link invoegen) ‘Vergoedingen’ kunt u hier meer informatie over vinden. U heeft wel een verwijzing nodig van uw huisarts. Uw huisarts kan u via Zorgdomein naar onze kliniek verwijzen of gebruik onze standaard verwijsbrief. Het is van belang rekening te houden met uw eigen risico, mocht u hier vragen over hebben dan kunt u contact opnemen met onze kliniek via 085- 020 31 71. 

Contact

Bij SK-plastische chirurgie helpen wij u graag bij de behandeling van het syndroom van De Quervain. Wilt u nog meer informatie over de behandeling of heeft u verder nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Onze wachttijden zijn kort. De behandeling kan in de meeste gevallen al op zeer korte termijn plaatsvinden. U kunt met ons contact opnemen via 085 - 020 31 71. 

Uw voordelen

Ook donderdagavond consulten

Snel geholpen

Persoonlijk en gespecialiseerd

085 - 020 31 71

Stuur een mail

Spoed

bottom of page