top of page

Dupuytren

Koetsiershand 

 

Dupuytren is een aandoening die zich voordoet in vingers en handpalm. Bij Dupuytren vormt zich een harde streng bindweefsel in de handpalm van de ringvinger, middelvinger of pink die leidt tot verkromming van de vingers. Bindweefsel heeft de neiging om samen te trekken en hierdoor kunnen deze strengen de vingers kromtrekken. De aandoening begint vaak met een knobbeltje in de handpalm. De knobbels ontstaan tussen de huid en de pezen en groeien samen tot strengen. De streng trekt de betreffende vinger krom en op den duur kunnen meerdere vingers niet meer bewegen. Meestal begint de ziekte bij de ringvinger of pink (of allebei), maar het kan bij alle vijf de vingers voorkomen. De meest gehoorde klachten zijn:

 

  • Last bij autorijden of schakelen door knobbels in handpalm

  • Moeite met grijpen en/of handen schudden.

  • Pijn of een strak gevoel in de handpalm.

  • De aandoening is familiair en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. 

 

De diagnose van Dupuytren gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de lichamelijke onderzoeken die we tijdens het consult doen.  Over het algemeen wordt de diagnose gesteld als de “tabletop test” positief is: dit betekent dat je de hand niet meer plat op tafel kan leggen. Bij SK-plastische chirurgie zijn wij gespecialiseerd in hand- en polschirurgie. 

Behandeling & Herstel 

Als de symptomen ernstig zijn is een operatie noodzakelijk om de aandoening te verhelpen. Deze operatie wordt in onze kliniek in Mill uitgevoerd onder plexus verdoving (vorm van plaatselijke verdoving) door onze gespecialiseerde plastisch chirurgen. 

De verdoving werkt vrijwel meteen dus daarna voelt u de pijn niet meer. Tijdens de operatie wordt via verschillende sneden in de huid het Dupuytren weefsel verwijderd. Hierna is de kans klein dat de strengen van de geopereerde vinger terugkomen. De revalidatie kan een aantal weken duren, bij de revalidatie is het van belang dat u intensief oefeningen doet om stijfheid door zwelling en litteken weefstel tegen te gaan.

Vergoeding 

De behandeling van Dupuytren bij SK-plastische chirurgie wordt meestal door uw zorgverzekeraar vergoed, op de pagina (link invoegen) ‘Vergoedingen’ kunt u hier meer informatie over vinden. U heeft wel een verwijzing nodig van uw huisarts. Uw huisarts kan u via Zorgdomein naar onze kliniek verwijzen of gebruik onze standaard verwijsbrief

Het is van belang rekening te houden met uw eigen risico, mocht u hier vragen over hebben dan kunt u contact opnemen met onze kliniek via 085- 020 31 71.

Contact 

Bij SK-plastische chirurgie helpen wij u graag bij de behandeling van Dupuytren. Wilt u nog meer informatie over de behandeling of heeft u verder nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Onze wachttijden zijn kort. De behandeling kan in de meeste gevallen al op zeer korte termijn plaatsvinden. U kunt met ons contact opnemen via 085 - 020 31 71. 

Uw voordelen

Ook donderdagavond consulten

Snel geholpen

Persoonlijk en gespecialiseerd

085 - 020 31 71

Stuur een mail

Spoed

bottom of page