top of page

Duimbasis slijtage

 

CMC 1 artrose, een pijnlijke duim​

Bij duimbasisslijtage is er sprake van slijtage van het gewricht dat de duim met de pols verbindt. Een andere naam voor duimbasisslijtage is duimbasis artrose. Wanneer is er sprake is van duimbasis slijtage is het kraakbeenlaagje dat in het gewricht zit beschadigd, dit kraakbeenlaagje hoort ervoor te zorgen dat botten goed kunnen scharnieren. Door beschadiging van het kraakbeenlaagje schuurt bot tegen bot en ontstaan er haakjes en scherpe randen. Dit zorgt voor een zwelling van het gewrichtskapsel en pijnklachten. Duim basis slijtage is de meest voorkomende vorm van gewrichtsslijtage van de hand. Dit komt doordat de duim bij alle functies van de hand ingezet wordt. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, meestal na het veertigste levensjaar.

 

Bij duimbasis slijtage kunt u last hebben van onderstaande klachten:

  • Zeurende pijn die verergert bij knijpbeweging of draaibeweging

  • Vermindering van kracht en bewegelijkheid

  • Afwijkende stand van de duim

  • Pijn zit meestal bij de basis van de duim

 

De diagnose van duimbasis artrose gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de lichamelijke onderzoeken die we tijdens het consult doen. Bij SK-plastische chirurgie zijn wij gespecialiseerd in hand- en polschirurgie. Als de diagnose is vastgesteld zal de plastisch chirurg met u de behandelingsmogelijkheden bespreken. Middels een korte vragenlijst via deze link (link) kunt u controleren of uw klachten behoren bij duimbasis artrose.

 

Behandeling & Herstel

Vaak wordt eerst een spalk voorgeschreven om klachten van de duimbasis te verminderen. In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk om duimbasis artrose te verhelpen. Deze operatie wordt in onze kliniek in Mill uitgevoerd onder een blokverdoving van de arm door onze gespecialiseerde plastisch chirurgen. De verdoving werkt vrijwel meteen dus daarna voelt u de pijn niet meer. 

Tijdens de operatie maakt de chirurg een sneetje ter hoogte van het de duimbasis gewricht. Vervolgens wordt het gewricht opengemaakt. Daarbij wordt het trapeziumbotje verwijderd zodat de botten niet meer tegen elkaar kunnen schuren. Veelal wordt er nog gebruik gemaakt van een pees uit de onderarm om het inzakken van de duim te voorkomen. Het doel van de operatie is het verminderen van de pijn, daarnaast behoudt u na deze ingreep de beweeglijkheid van de duim.

U draag gedurende 4 weken een gips, waarna oefeningen worden gestart met de handtherapeut.

Vergoeding 

De behandeling van duimbasis artrose bij SK-plastische chirurgie wordt door uw zorgverzekeraar vergoed, op de pagina (link invoegen) ‘Vergoedingen’ kunt u hier meer informatie over vinden. U heeft wel een verwijzing nodig van uw huisarts. Uw huisarts kan u via Zorgdomein naar onze kliniek verwijzen of gebruik onze standaard verwijsbrief (link). Het is van belang rekening te houden met uw eigen risico, mocht u hier vragen over hebben dan kunt u contact opnemen met onze kliniek via 085- 020 31 71. 

Contact

Bij SK-plastische chirurgie helpen wij u graag bij de behandeling van duimbasis slijtage. Wilt u nog meer informatie over de behandeling of heeft u verder nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Onze wachttijden zijn kort. De behandeling kan in de meeste gevallen al op zeer korte termijn plaatsvinden. U kunt met ons contact opnemen via 085 - 020 31 71. 

Uw voordelen

Ook donderdagavond consulten

Snel geholpen

Persoonlijk en gespecialiseerd

085 - 020 31 71

Stuur een mail

Spoed

bottom of page