top of page

Cubital tunnel syndroom

 

Het 'telefoonbotje' 

 

Bij het cubitaal-tunnelsyndroom wordt de ulnaris zenuw bekneld. Dit kan pijn geven rond de elleboog maar ook gevoelloosheid en verzwakte vingers. De pijn is te vergelijken met de pijn wanneer u het ‘telefoonbotje’ van de elleboog stoot. Dit is een korte maar flinke pijnscheut die kan uitstralen tot en met de hand. De zenuw ligt hier vrij oppervlakkig en deze loopt over het uitstekende bot van de bovenarm wanneer de ellleboog wordt gebogen.  Op deze plek kan de ulnaris zenuw beklemd raken, dat wordt het cubital tunnel syndroom genoemd.  

Het syndroom kan ontstaan wanneer de elleboog te vaak wordt gebogen waardoor de zenuw teveel wordt opgerekt. Een andere oorzaak is dat de zenuw niet goed meer door de groeve loopt en het daardoor klemt. In sommige gevallen kan het ook ontstaan na een gebroken arm, wanneer de onderarm een iets andere stand heeft gekregen.

Bij het cubital tunnel syndroom kunt u last hebben van onderstaande klachten:

  • Pijnlijk gevoel rond de elleboog en de onderarm, deze pijn kan ook uitstralen naar de ringvinger en pink.

  • Doof gevoel in de vingers, pink en ringvinger.

  • Meer moeite met het oppakken van dingen door verminderde kracht in kleine handspieren.

 

De diagnose van een cubital tunnel syndroom gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de lichamelijke onderzoeken die we tijdens het consult doen. Bij SK-plastische chirurgie zijn wij gespecialiseerd in hand- en polschirurgie. Als de diagnose is vastgesteld zal de plastisch chirurg met u de behandelingsmogelijkheden bespreken. Middels een korte vragenlijst via deze link (link) kunt u controleren of uw klachten behoren bij het cubital tunnel syndroom.

 

Behandeling & Herstel

In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk om het cubital tunnel syndroom te verhelpen. Deze operatie wordt in onze kliniek in Mill uitgevoerd onder een blokverdoving van de arm door onze gespecialiseerde plastisch chirurgen. De verdoving werkt vrijwel meteen dus daarna voelt u de pijn niet meer. 

Tijdens de operatie worden alle mogelijke punten van beklemming van de zenuw weggehaald. In sommige gevallen is het nodig om het uitstekende botje aan de binnenkant van de elleboog operatief te verwijderen. Daarbij wordt de zenuw ook verplaatst zodat deze niet meer opspant bij het buigen van de elleboog. Het doel van de operatie is het verminderen van de pijn en meestal kunt u na 3 weken de belasting geleidelijk opvoeren.

Vergoeding 

De behandeling van een cubital tunnel syndroom bij SK-plastische chirurgie wordt door uw zorgverzekeraar vergoed, op de pagina (link invoegen) ‘Vergoedingen’ kunt u hier meer informatie over vinden. U heeft wel een verwijzing nodig van uw huisarts. Uw huisarts kan u via Zorgdomein naar onze kliniek verwijzen of gebruik onze standaard verwijsbrief (link). Het is van belang rekening te houden met uw eigen risico, mocht u hier vragen over hebben dan kunt u contact opnemen met onze kliniek via 085- 020 31 71.

Contact

Bij SK-plastische chirurgie helpen wij u graag bij de behandeling van het cubital tunnel syndroom. Wilt u nog meer informatie over de behandeling of heeft u verder nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Onze wachttijden zijn kort. De behandeling kan in de meeste gevallen al op zeer korte termijn plaatsvinden. U kunt met ons contact opnemen via 085 - 020 31 71. 

Uw voordelen

Ook donderdagavond consulten

Snel geholpen

Persoonlijk en gespecialiseerd

085 - 020 31 71

Stuur een mail

Spoed

bottom of page