top of page

Ganglion

Harde zwelling gevuld met vocht in hand of pols

Een ganglion is een raar bobbeltje onder de huid, het wordt ook als peesknoop omschreven. Het bobbeltje is een omkapselde holte die gevuld is met een slijmcyste (geleiachtige vloeistof). Een ganglion ontstaat vanuit een gewrichtskapsel of peesschede. Het komt het meest voor aan de bovenkant van de pols of bij een vingers, soms aan de binnenkant van de pols of onder de voet.

Wanner u last heeft van een ganglion, kan u pijn of verminderde kracht hebben op de plek waar het ganglion zich bevindt. Er zijn geen duidelijke oorzaken voor het ontstaan van een ganglion, wel is bekend dat een ganglion vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Als het ganglion op een vervelende plek zit, zoals naast een zenuw/bloedvat of onder de voet, kan het de volgende problemen geven:

  • Een lokale zwelling die in grootte varieert.

  • Pijn bij het bewegen.

  • Gevoelloosheid en tintelingen.

  • Minder goed kunnen bewegen.

 

De diagnose van een ganglion gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de lichamelijke onderzoeken die we tijdens het consult doen. Bij SK-plastische chirurgie zijn wij gespecialiseerd in hand- en polschirurgie. Als de diagnose is vastgesteld zal de plastisch chirurg met u de behandelingsmogelijkheden bespreken. Middels een korte vragenlijst via deze link (link) kunt u controleren of uw klachten behoren bij een ganglion.

Behandeling & Herstel

Als de symptomen ernstig zijn is een operatie noodzakelijk om een ganglion te verhelpen. Deze operatie wordt in onze kliniek in Mill uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door onze gespecialiseerde plastisch chirurgen. De verdoving werkt vrijwel meteen dus daarna voelt u de pijn niet meer. Bij de operatie maakt de chirurg een kleine huidsnede gemaakt en wordt de ganglion verwijderd, vervolgens wordt de huid gesloten met hechtingen. De wond heeft tijd nodig om te genezen. De hechtingen worden na tien tot veertien dagen in onze kliniek verwijderd.

 

Soms kan de chirurg het ganglion leegzuigen. Vervolgens wordt er een ontstekingsremmend medicijn met verdovingsvloeistof in de holte gespoten om het te laten verkleven. Mocht de ganglion dan niet verdwijnen is er ook de optie om een kleine operatie uit te voeren.

Vergoeding 

De behandeling van een ganglion bij SK-plastische chirurgie wordt door uw zorgverzekeraar vergoed, op de pagina (link invoegen) ‘Vergoedingen’ kunt u hier meer informatie over vinden. U heeft wel een verwijzing nodig van uw huisarts. Uw huisarts kan u via Zorgdomein naar onze kliniek verwijzen of gebruik onze standaard verwijsbrief. Het is van belang rekening te houden met uw eigen risico, mocht u hier vragen over hebben dan kunt u contact opnemen met onze kliniek via 085- 020 31 71. 

Contact

Bij SK-plastische chirurgie helpen wij u graag bij de behandeling van een ganglion. Wilt u nog meer informatie over de behandeling of heeft u verder nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Onze wachttijden zijn kort. De behandeling kan in de meeste gevallen al op zeer korte termijn plaatsvinden. U kunt met ons contact opnemen via 085 - 020 31 71. 

Uw voordelen

Ook donderdagavond consulten

Snel geholpen

Persoonlijk en gespecialiseerd

085 - 020 31 71

Stuur een mail

Spoed

bottom of page