top of page

Duimbasis instabiliteit

 

Uw duim voelt te 'los'

​

Het basisgewricht van de duim is vrij mobiel, daardoor kunt u de duim om verschillende manieren bewegen. Het gewricht heeft een relatief slap gewrichtskapsel en bandapparaat en kan dus vrij makkelijk instabiel worden. U merkt dat doordat de duim regelmatig 'uit de kom' kan schiet. Soms wordt de duim zo instabiel dat u dingen niet goed meer kunt vasthouden. Duimbasisinstabiliteit geeft een pijn die lijkt op die van duimartrose; de pijn zit onder aan de duimmuis. Duimbasisinstabiliteit ontstaat meestal door een aangeboren slapte van de banden of gewrichten in combinatie met een trauma of het uit de kom schieten van de duimbasis.

 

Bij duimbasis instabiliteit kunt u last hebben van onderstaande klachten:

​

  • Regelmatig deels uit de kom schieten van de duim.

  • Zeurende pijn aan de basis van de duim.

  • Onvermogen om dingen vast te houden.

  • Toename van de klachten bij activiteiten waarin een knijpbeweging wordt gemaakt (potten opendraaien en schrijven).

 

De diagnose van duimbasis instabiliteit gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de lichamelijke onderzoeken die we tijdens het consult doen. Bij SK-plastische chirurgie zijn wij gespecialiseerd in hand- en polschirurgie. Als de diagnose is vastgesteld zal de plastisch chirurg met u de behandelingsmogelijkheden bespreken. Middels een korte vragenlijst via deze link (link) kunt u controleren of uw klachten behoren bij duimbasis instabiliteit.

 

Behandeling & Herstel

​

In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk om de instabiliteit bij de duimbasis te verhelpen. Deze operatie wordt in onze kliniek in Mill uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door onze gespecialiseerde plastisch chirurgen. De verdoving werkt vrijwel meteen dus daarna voelt u de pijn niet meer. 

Bij langer bestaande instabiliteit kan een operatieve behandeling door een stabilisatieplastiek plaatsvinden. De stabiliteitsklachten worden veroorzaakt door een slap gewrichtskapsel en slappe gewrichtsbanden. Bij een stabilisatieplastiek wordt een nieuwe band gemaakt voor het duimbasis gewricht. Deze nieuwe band bestaat uit een stuk buig of strekpees. Door de nieuwe band wordt het duimbasis gewricht goed op zijn plaats gehouden. Het is van groot belang dat er nog geen duimbasis slijtage is opgetreden. Nadien draag u 4 weken gips. Aansluitend deze 4 weken starten we met handtherapie.

​

Vergoeding 

​

De behandeling van duimbasis instabiliteit bij SK-plastische chirurgie wordt door uw zorgverzekeraar vergoed, op de pagina (link invoegen) ‘Vergoedingen’ kunt u hier meer informatie over vinden. U heeft wel een verwijzing nodig van uw huisarts. Uw huisarts kan u via Zorgdomein naar onze kliniek verwijzen of gebruik onze standaard verwijsbrief (link). Het is van belang rekening te houden met uw eigen risico, mocht u hier vragen over hebben dan kunt u contact opnemen met onze kliniek via 085- 020 31 71. 

​

Contact

​

Bij SK-plastische chirurgie helpen wij u graag bij de behandeling van duimbasis instabiliteit. Wilt u nog meer informatie over de behandeling of heeft u verder nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Onze wachttijden zijn kort. De behandeling kan in de meeste gevallen al op zeer korte termijn plaatsvinden. U kunt met ons contact opnemen via 085 - 020 31 71.

Uw voordelen

Ook donderdagavond consulten

​

Snel geholpen

​

Persoonlijk en gespecialiseerd

​

085 - 020 31 71

Stuur een mail

Spoed

bottom of page