top of page

Mallet Finger

 

Peesletsel vingertop

​

Bij een mallet finger is de strekpees van het eindkootje van uw vinger afgescheurd. U kunt het laatste stukje van uw vinger hierdoor niet meer actief strekken. Een mallet finger wordt meestal veroorzaakt door een extreme buiging van het eindkootje, wanneer u bijvoorbeeld bent gevallen of uw vinger hard heeft gestoten. Hierdoor scheurt de strekpees af van zijn aanhechtingsplaats aan de basis van het eindkootje en kan de vingertop niet meer gestrekt worden. In sommige gevallen scheurt niet alleen de strekpees af, maar breekt er ook een stukje bot af (afvulsiefractuur). Bij een mallet finger kunt u last hebben van onderstaande klachten:

 

  • Een pijnlijke en afhangende vingertop die niet gestrekt kan worden.

  • Het is mogelijk dat er een lokale zwelling ontstaat

  • Topje van de vinger gebogen stand

  • Het moment dat de sterkpees scheurt is meestal niet pijnlijk, deze pijn komt meestal daarna

 

De diagnose van een mallet finger gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de lichamelijke onderzoeken die we tijdens het consult doen. Bij SK-plastische chirurgie zijn wij gespecialiseerd in hand- en polschirurgie. Als de diagnose is vastgesteld zal de plastisch chirurg met u de behandelingsmogelijkheden bespreken.

 

Behandeling & Herstel

​

In veel gevallen is een operatie noodzakelijk om een mallet finger te verhelpen. Deze operatie wordt in onze kliniek in Mill uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door onze gespecialiseerde plastisch chirurgen. De verdoving werkt vrijwel meteen dus daarna voelt u de pijn niet meer. 

Tijdens de operatie maakt de arts een snede aan de rugzijde van het eindgewricht van de vinger. Een klein stukje littekenweefsel bij de pees wordt weggesneden en de pees wordt gehecht. Er wordt soms een zogenaamde k-draad in het eindgewricht geboord om het laatste kootje vast te zetten. Zo krijgen de peesuiteinden van de strekpees voldoende rust om aan elkaar te groeien. Dit kan ook met een spalk. Wanneer er sprake is van een avulsiefractuur (botbreukje) dan wordt het losse botfragment indien nodig vastgezet met een of twee k-draden. Bij een avulsiefractuur is de nabehandeling afhankelijk van de botgenezing. Wanneer de strekpees voldoende is hersteld kunt u langzaam beginnen met het oefenen van het buigen en strekken van uw vingertopje. Duur van de bescherming is gemiddeld 6-7 weken. Daarna mag u weer starten met oefenen. 

​

Vergoeding 

​

De behandeling van een mallet finger bij SK-plastische chirurgie wordt meestal door uw zorgverzekeraar vergoed, op de pagina (link invoegen) ‘Vergoedingen’ kunt u hier meer informatie over vinden. U heeft wel een verwijzing nodig van uw huisarts. Uw huisarts kan u via Zorgdomein naar onze kliniek verwijzen of gebruik onze standaard verwijsbrief. Het is van belang rekening te houden met uw eigen risico, mocht u hier vragen over hebben dan kunt u contact opnemen met onze kliniek via 085- 020 31 71.

​

Contact

​

Bij SK-plastische chirurgie helpen wij u graag bij de behandeling van een mallet finger. Wilt u nog meer informatie over de behandeling of heeft u verder nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Onze wachttijden zijn kort. De behandeling kan in de meeste gevallen al op zeer korte termijn plaatsvinden. U kunt met ons contact opnemen via 085 - 020 31 71. 

Uw voordelen

Ook donderdagavond consulten

​

Snel geholpen

​

Persoonlijk en gespecialiseerd

​

085 - 020 31 71

Stuur een mail

Spoed

bottom of page