top of page

Triggervinger

 

Hokkende vinger of duim

​

Een triggervinger is een vinger (of duim) die u niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan. Een triggervinger ontstaat door een irritatie van de peesschede. Deze irritatie leidt uiteindelijk tot een lokale zwelling in de pees. Aanvankelijk kan de pees met enige moeite nog wel langs de plaats van irritatie getrokken worden, maar dit is dan meestal erg pijnlijk. Er ontstaat een vicieuze cirkel van ontsteking, zwelling, hokken en opnieuw ontsteken. Soms komt de vinger uiteindelijk helemaal vast te zitten (‘op slot’) en kan deze niet meer gestrekt of gebogen worden. De meest gehoorde klachten zijn: 

 

  • Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis.

  • De vinger kan alleen met moeite gestrekt worden en komt dan met een schok(je) recht.

  • In ernstige gevallen staat de vinger in buigstand vast en is strekken alleen mogelijk wanneer u de vinger daarbij helpt met de andere hand.

  • Vaak is de aandoening in de ochtend erger.

 

De diagnose van een triggervinger gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de lichamelijke onderzoeken die we tijdens het consult doen. Bij SK-plastische chirurgie zijn wij gespecialiseerd in hand- en polschirurgie. Als de diagnose is vastgesteld zal de plastisch chirurg met u de behandelingsmogelijkheden bespreken. Middels een korte vragenlijst via deze link (link) kunt u controleren of uw klachten behoren bij een triggervinger.

 

Behandeling & Herstel

Wanneer u alleen pijn heeft en de vinger nog niet blijft hangen is een injectie met ontstekend medicijn (kenacort) soms afdoende. Dit kunnen we direct voor u doen tijdens uw polikliniekbezoek. 

Als de symptomen ernstig zijn is een operatie noodzakelijk om een triggervinger te verhelpen. Deze operatie wordt in onze kliniek in Mill uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door onze gespecialiseerde plastisch chirurgen. De verdoving werkt vrijwel meteen dus daarna voelt u de pijn niet meer. 

Bij de behandeling wordt er een kleine huidsnede gemaakt en de peesschede ter plaatse van de zwelling wordt geopend. De irritatie van de pees en peesschede moet verminderd worden om de pees weer soepel heen en weer te kunnen bewegen. De beweeglijkheid van de vinger is na de operatie weer normaal. Na een aantal weken mag u uw hand weer gewoon gebruiken voor werkzaamheden. Het kan enige tijd duren voordat het gevoel in uw pols en hand of een eventuele krachtsvermindering hersteld is. Het litteken kan een aantal maanden gevoelig en hard zijn.

 

Vergoeding 

De behandeling van een triggervinger bij SK-plastische chirurgie wordt meestal door uw zorgverzekeraar vergoed, op de pagina (link invoegen) ‘Vergoedingen’ kunt u hier meer informatie over vinden. U heeft wel een verwijzing nodig van uw huisarts. Uw huisarts kan u via Zorgdomein naar onze kliniek verwijzen of gebruik onze standaard verwijsbrief. Het is van belang rekening te houden met uw eigen risico, mocht u hier vragen over hebben dan kunt u contact opnemen met onze kliniek via 085- 020 31 71. 

 

Contact

Bij SK-plastische chirurgie helpen wij u graag bij de behandeling van een triggervinger.                   Wilt u nog meer informatie over de behandeling of heeft u verder nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Onze wachttijden zijn kort. De behandeling kan in de meeste gevallen al op zeer korte termijn plaatsvinden. U kunt met ons contact opnemen via 085 - 020 31 71. 

Uw voordelen

Ook donderdagavond consulten

​

Snel geholpen

​

Persoonlijk en gespecialiseerd

​

085 - 020 31 71

Stuur een mail

Spoed

bottom of page